Achter de Maritieme Academie aan de Sportlaan te Den Helder lag een whaleboot.
Gaten in de huid, sommige huidgangen verrot, schamel in de verf. Maar toch…. De Bonaire had vroeger een whaleboot als één van haar lichte vaartuigen aan boord.
OK, iets korter en smaller, maar een whaleboot kom je niet elke dag tegen.
De Bonaire kon de boot om niet krijgen, onder voorwaarde dat hij gerestaureerd zou worden.
Omdat de boot eigendom is geweest van de oude Zeevaartschool in Den Helder was een link naar de huidige eigenaar van de school, Woningstichting Den Helder en de restaurateur van de school, Dozy Aannemersbedrijf, snel gelegd. Beide instanties waren bereid de restauratie van de Tiddo te sponsoren.
Rob van Teulingen van ‘E- Boot’ en Gerard d’Klonia van ‘Meubel Atelier’ te Schagen hebben de opdracht gekregen de boot weer als nieuw te maken.
Medio 2012 waren ze al flink gevorderd en in augustus zal de boot door hen afgeleverd worden.
De boot is vernoemd naar Tiddo Katoen, een gewaardeerde leraar zeemanschap aan de school.
De boot is in 1968 gebouwd door botenbouwer Piet Bouhuijs te Durgerdam, in opdracht van de heer Sabelis, toenmalig directeur van de Zeevaartschool. Piet Bouhuijs staat bekend als de bouwer van overnaadse sloepen en andere boten naar eigen ontwerp en van hoge kwaliteit.
SRF had nog net de beschikking over een mastenmaker, Rob Lorier, dus dat kwam goed uit. Rob heeft trouwens ook de grote mast gemaakt. Een bezoek aan zijn werkplaats leverde het volgende plaatje op.
Maandag 30 juli was de grote dag. Om ongeveer 12 uur arriveerden de masten op Willemsoord. En om 15 uur stonden ze!
Onder de fokkemast is een 2 1/2 cent muntstuk uit 1877 gelegd. Het jaartal van de indienststelling van de Bonaire. Het ‘kapitaal’ is ter beschikking gesteld door onze vriend van het eerste uur, de heer Otten. We verwachten er heel veel geluk van. Vooral op financieel gebied!
Deze keer wordt de waterlijn keurig horizontaal op de juiste hoogte aangebracht.
Ongeveer 500 mensen hebben het schip bekeken. Men was enthousiast over het bereikte resultaat!
En er zijn weer 15 vrienden bij gekomen. Ter gelegenheid van het feest werd er gepavoiseerd op de Bonaire. Dat kon eindelijk, nu alle (onder)masten er staan. Het was inderdaad een feestelijk gezicht.
Intussen heeft Joop Schilp van Global Sails de tent boven het schip vernieuwd. Op te veel plaatsen was de oude doorgeschafield en daardoor zo lek als een mandje.
Er ontstaat daardoor een flinke ruimte van zo’n 25 bij 9 meter oppervlak en bijna 3 meter hoog, waarmee een begin van exploitatie gemaakt kan worden.
Er kunnen dan voorstellingen en lezingen en meer van dat soort zaken in gehouden worden, waarmee inkomsten kunnen worden gegenereerd.
Op 13 oktober is hij in gebouw 39 gezet voor tijdelijke opslag. Het is werkelijk een plaatje geworden.
Rob van Teulingen en Gerard d’Klonia kunnen trots zijn op hun werk. We wachten toch maar tot het voorjaar om hem te water te laten.
Ruim 50 vrienden zijn op de hoogte gebracht van de voortgang van de restauratie.
En er werd stilgestaan bij het feit, dat 135 jaar geleden de Bonaire in dienst werd gesteld bij de Koninklijke Marine.
Foeke Rouikema heeft tijdens het samenzijn op een zeer aanstekelijke manier onthuld, dat hij een boek aan het schrijven is over de Bonaire, waarin niet alleen technische zaken een plaats krijgen maar zeker ook, en misschien wel vooral, de geschiedenis van ons schip. We konden het publiek ook een foto tonen van de laatste stand van het model van de Bonaire, dat Foeke aan het bouwen is. Ongelooflijk mooi!!